Cybersäkerhet i fokus – Phoniros engagemang för en säker digital framtid

Oktober är European Cyber Security Month, en kampanj initierad av Europeiska unionens säkerhetsbyrå ENISA, med målsättningen att höja medvetenheten och kompetensen hos företag och privatpersoner gällande cybersäkerhet. Men vad innebär egentligen begreppet cybersäkerhet och hur arbetar vi på Phoniro med det?

Vad är cybersäkerhet?

Cybersäkerhet handlar om att skydda datorer, servrar, mobila enheter, elektroniska system, nätverk och data från skadliga attacker. Det omfattar allt från nätverkssäkerhet och applikationssäkerhet till informationssäkerhet och operativ säkerhet. Målet är att säkerställa att data och system förblir konfidentiella, integrerade och tillgängliga för behöriga användare.

Varför är cybersäkerhet viktigt för företag?

Samhället blir allt mer beroende av digitala produkter och tjänster, framförallt inom branscher som vård och omsorg. Redan idag upplever många att personalbristen är stor och att denna negativa trend inte ser ut att vända. Att använda sig av digitala produkter och tjänster kan i många fall hjälpa till att effektivisera arbetet och sänka kostnaderna.

Men i takt med att digitala produkter och tjänster utvecklas, ökar även de externa hoten. Idag är det ofta krav att produkterna erhåller en viss standard när det gäller cybersäkerhet. Hårdvaru- och mjukvaruprodukter med en viss säkerhet och certifiering blir allt mer prioriterade av kunderna. Det ställs även krav från EU som företag behöver anpassa sig till och arbeta efter.

Vi arbetar konstant med att bygga en medvetenhet och att se till att det finns en stark säkerhetskultur för att vi alltid ska vara redo för nya utmaningar och förändringar inom datasäkerhetsvärlden.

Vårt arbete med cybersäkerhet

Phoniro som ingår i Senior Care, en del av ASSA ABLOY Global Solutions, är engagerade i att leverera säkra och pålitliga produkter till våra kunder. Vi erbjuder regelbundna utbildningar för att säkerställa att alla som arbetar med produktutveckling kontinuerligt uppdaterar sina kunskaper och färdigheter inom cybersäkerhet. Detta är en del av vårt åtagande att integrera säkerhet i varje steg av produktutvecklingen.

En viktig del av vårt säkerhetsarbete är att ha vissa speciellt dedikerade medarbetare som hjälper sina team att arbeta på ett säkrare sätt. Dessa medarbetare delar med sig av säkerhetskunskap och bidrar till att höja säkerhetsmedvetenheten inom sina team. De ger också input till standarder och procedurer som rör teamets produkter och uppmuntrar också till att genomföra säkerhetsaktiviteter, såsom threat modeling. Dessutom fungerar de som lokala säkerhetsresurser för sina produktområden och team, samt agerar som en kommunikationslänk mellan utvecklingsteamet och Phoniros säkerhetsnätverk. De stödjer även produktchefer med frågor och krav relaterade till produktsäkerhet.

Utbildningar och kontinuerlig kunskapsuppdatering är utformade för att ge våra produktägare, produktchefer och utvecklingsteam de verktyg och kunskaper de behöver för att integrera säkerhet i varje steg av produktutvecklingen.

ASSA ABLOY Global Solution är också engagerade i Svenska institutet för standarder (SIS), där Phoniros arbete, input och feedback bidrar till utvecklingen av svenska och internationella standarder. Ett exempel på en standard som utvecklats av EU är direktivet för radioutrustning (RED). Från och med den 1 augusti 2025 kommer detta direktiv att inkludera nya cybersäkerhetskrav för att skydda användares personuppgifter, integritet samt skydda elektroniska produkter mot cyberattacker.

Det arbete vi beskrivit ovan är bara en liten del av det arbete som dagligen görs när det kommer till cybersäkerhet. Genom vårt arbete med standarder och engagemang för kontinuerlig utbildning, fortsätter vi att stärka vår cybersäkerhet. Vi är stolta över att vara en del av ASSA ABLOY, ett företag som verkligen leder vägen inom accesslösningar globalt. Tillsammans skapar vi en tryggare och säkrare digital värld för alla.