Gruppboende i Hässleholm uppskattar enkelheten

Högalidsgatans gruppboende i Hässleholm har testat Phoniros nya larmsystem med stor framgång. Både medarbetare och hyresgäster är mycket positiva. Efter att framgångsrikt testat under en tid är nu planen att utöka antalet installerade larmsystem till fler boenden.

När vi berättade för Hässleholms kommun att vi skulle lansera ett helt nytt koncept för larmsystem speciellt för gruppboenden, så var Högalidsgatans gruppboende inte sena att anmäla sig som pilotkund.

Vi fick oss en pratstund med Lise-Lotte Eriksson som har jobbat med omsorgsverksamhet inom Hässleholms kommun i över 40 år. Och sedan 2014 har hon varit på just detta boende. Med oss var också Bengt Hörgerud som arbetar som IT-administratör.

En förbättrad vardag

Att kunna använda sin mobiltelefon är något som förenklar och förbättrar vardagen för personalen. Och med IntelligentCARE så blir det just så enkelt som det kan bli. Alla larm tas emot och visas i telefonen. Och det är också i telefonen som man hanterar de larm som kommer in. Hur har då larmsystemet förbättrat deras vardag?

– Framför allt att man har det i telefonen och att det plingar till snabbt. Då kopplar man upp sig och ser vem det är som larmar. Just nu är vi kopplade till båda våningarna, så dagtid blir det kanske lite för mycket. Så därför vill vi att vi bara får larm från vår våning på dagtid men alla våningar nattetid, säger Lise-Lotte.

En sådan lösning är möjlig tack vare enkelheten att koppla på fler enheter i larmsystemet.

Lugnare arbetsmiljö tack vare snabb respons

Något som är viktigt för de som jobbar på boendet är att finnas där för hyresgästerna. Snabb respons när en hyresgäst larmar kan vara avgörande för följdreaktionen. En funktion som man specifikt uppskattar är att kunna acceptera ett larm med en gång i telefonen.

– Larmar det så kan jag direkt acceptera larmet och slipper höra pipandet från rummet. Annars måste jag gå in i rummet och trycka av larmet, berättar Lise-Lotte.

Tack var denna enkla funktion så minskar stressen både hos personal och hyresgäster.

Mycket enkel installation

Att införa ett larmsystem kan ofta förknippas med höga kostnader och omständlig installation. Hur var det i det här fallet?

– Det var inga konstigheter med installationen utan Erik (Phoniros tekniker) gjorde det bra. Det gick mycket smidigt, berättar Lise-Lotte.

Alla enheter i larmsystemet kommer förkonfigurerade för att det ska gå enkelt och snabbt att installera. Det enda som behövs är ett strömuttag där gatewayen kan kopplas in. Sedan sköts all datatrafik trådlöst via mobilnätet eller WiFi om man har det.

Tryggheten ökar för både hyresgäster och personal

På frågan om larmsystemet har påverkat tryggheten på något sätt, berättar Lise-Lotte:

– En viss hyresgäst här på boendet larmar rätt så mycket. Han blir lätt stressad, så han känner en trygghet när det fungerar. Och andra hyresgäster vill också ha larmknappen lättillgänglig. Även nattpersonalen har uttryckt att det känns mer tryggt på natten nu, säger Lise-Lotte.

Att personal även kan skicka larm till varandra bidrar till högre trygghet internt. Lise-Lotte berättar om en händelse där en anställd kände sig orolig över att en obehörig hade tagit sig in på boendet. Den anställde kunde då larma sin kollega som kunde hjälpa till att reda ut situationen.

Mer teknik från Phoniro framöver

I höst planerar Högalidsgatans gruppboende att införa digitala medicinskåp från Phoniro. En stor vinst med digitala medicinskåp är att det blir en säker hantering, då bara den som har behörighet kan komma in/låsa upp. Det leder till ökad säkerhet och trygghet både för personalen och de boende. Även GPS-larm finns med på önskelistan inför hösten. Att det finns fördelar med att samla all teknik i samma system, från en och samma leverantör, håller både Lise-Lotte och Bengt med om.

– Vi ställer upp och provar så mycket som möjlig, avslutar Bengt.

Vi önskar Högalidsgatans gruppboende lycka till i sina fortsatta satsningar på smart välfärdsteknik!


Klicka här för att ladda ner artikeln som PDF

Det var inga konstigheter med installationen utan det gick mycket smidigt

Lise-Lotte Eriksson